Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
2015-2
Magyar Reumatológia

A Magyar Reumatológusok Egyesületének tudományos folyóirata

Poór Gyula dr.
Hittner György dr.

Bővebben

Bálint Géza dr., Balogh Zoltán dr., Bender Tamás dr., Czirják László dr., Fehér Miklós dr., Forgács Sándor dr., Géher Pál dr., Genti György dr., Gömör Béla dr., Hodinka László dr., Mituszova Mila dr., Szekanecz Zoltán dr., Temesvári Péter dr., Varju Tibor dr., Vízkelety Tibor dr.


Klinikai immunológia: Kiss Emese dr.
Molekuláris biológia: Nagy György dr.
Képalkotó diagnosztika: Bálint Péter dr.
Innovatív terápia: Gergely Péter dr., Kovács László dr.
Fizio-balneoterápia: Bender Tamás dr., Csermely Miklós dr.
Reumatológiai rehabilitáció: Ortutay Judit dr.
Esetismertetés: Kiss Csaba dr.
Ifjúsági rovat: Kiss Csaba György dr., Szántó Sándor dr.
Folyóirat- és könyvszemle: Ujfalussy Ilona dr., Keszthelyi Péter dr.
Reumatológiai finanszírozás: Héjj Gábor dr.
Medicina és nagyvilág / kvíz: Kovács Attila dr.

Beke-Martos Éva dr.
Horváthné Bukodi Andrea


1023 Budapest, Ürömi u. 56.
Telefon/fax: (06-1) 438-8372


A lapkiadásért felel: A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége
Terjesztés, nyomdai kivitelezés: IPRINT Kft.
Megjelenik negyedévenként
Index: 159 56 – ISSN 0139-4495

Kevesebb

Az alábbiakban lapszámonként tekintheti meg a megjelent cikkek címét, szerzőit és összefoglalását.
Amennyiben Ön az MRE tagja a teljes cikket is megtekintheti és le is töltheti PDF formátumban.

 • Tartalomjegyzék
 • A főszerkesztő jegyzete
 • A telemedicina alkalmazása a reumatológiában

  Szekanecz Zoltán dr., Szűcs Gabriella dr.

  A COVID-19-pandémia megnehezítette a reumatológiai betegek ellátását. A telemedicina (eHealth) nagy segítséget jelentett a triázsban, a betegek otthoni monitorozásában. Felmerül, hogy a telemedicina – önállóan vagy a személyes vizitekkel kombinálva – a pandémiát követően is jól alkalmazható. Jelentős fejlődés következett be az eszközök, módszerek terén. Megvalósíthatóvá válik a fizikális vizsgálat, a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia követése, a kimeneteli mutatók elemzése, a pszichés vezetés, sőt, az otthoni önvérvétel is. Szerzők áttekintik a telemedicina alkalmazási lehetőségeit, előnyeit, korlátait, a nemzetközi ajánlásokat. Végül egyfajta jövőképet is szolgáltatnak.

 • Regionális mozgásszervi fájdalmak lokális kezelése ketoprofentapasszal – Keplat® 20 mg gyógyszeres tapasz fájdalomcsillapító hatásának és az alkalmazással való elégedettség vizsgálata

  Hodinka László dr.

  Szerző kutatásának célja az enyhe és középsúlyos mozgásszervi fájdalmakban lokálisan alkalmazott ketoprofen-tapasz fájdalomcsillapító hatásának bizonyítása, valamint a kezelt betegeknek a hatásossággal és az alkalmazással való elégedettségének vizsgálata volt. Nyolcvannégy háziorvosi és mozgásszervi szakorvosi praxisban 859, elsődlegesen mozgásszervi fájdalmakkal jelentkező beteg közül 766 adott értékelhető válaszokat (266 férfi, 35%, 500 nő, 65%, átlagos életkoruk 56,3 év volt). A maximum két héten át monoterápiában alkalmazott naponta egy tapasz hatásosságát a fájdalom erősségét és funkcionális következményeit, a betegeknek a hatással és a készítmény alkalmazásával való elégedettségét kérdőívekkel mérte. Az adatokat és a nem kívánt hatásokat betegnaplóban és elektronikus adatlapokon rögzítették. Az eredmények igazolták, hogy a TDDS technológiával készült Keplat® 20 mg gyógyszeres tapasz 7–14 napi alkalmazása hatásosan csillapítja az enyhe és középsúlyos mozgásszervi fájdalmakat mindkét nemben, valamennyi vizsgált korosztályban. A kiinduló fájdalom a betegek 82,5 százalékánál legalább 50%-ot csökkent, és 91% teljesítette a szakirodalomban megadott „minimálisan jelentős klinikai változás” határértékét, azaz legalább 2 Likert-pont fájdalomcsökkenést. A tapasz alkalmazásával a betegek 74 százaléka maximálisan elégedett volt. Mellékhatások gyakorlatilag nem jelentkeztek.

 • Új eszköz a mozgásszervi problémákkal élők egészségének értékelésére: a Musculoskeletal Health Questionnaire

  Hölgyesi Áron dr., Gulácsi László dr., Zrubka Zsombor dr., Poór Gyula dr., Kovács Levente dr., Baji Petra dr., Péntek Márta dr.

  A Mozgásszervi Egészség Kérdőív (Musculoskeletal Health Questionnaire) egy 14 tételből álló, önkitöltős kérdőív, melyet a mozgásszervi betegséggel vagy problémákkal élők tüneteinek és egészségi állapotának felmérésére fejlesztettek ki. A kérdőív validitása keresztmetszeti vizsgálatokban megfelelőnek bizonyult, továbbá prospektív vizsgálatokban igazolták megbízhatóságát és meghatározták a minimális klinikailag jelentős változás értékét, így a betegek állapotának követésére is alkalmassá vált a mérce. Az Egyesült Királyságban kifejlesztett és validált, eredeti angol nyelvű kérdőívből további 14 nyelvi változatot alakítottak ki, köztük magyar nyelvű validált verzió is elérhető. Eddig több különböző gyulladásos ízületi betegségben, krónikus mozgásszervi eredetű fájdalommal, illetve neuropátiás fájdalommal élők körében használták, de alkalmazták fizioterápiás rendelésen megjelenő páciensek felmérésére, munkahelyi egészségjavító program értékelésére, valamint az egészségügyi ellátás kimenetelének mércéjeként is. Magyarországról a felnőtt lakosságra reprezentatív mintából referenciaértékek is rendelkezésre állnak. Jelen közlemény célja a kérdőív bemutatása, a rendelkezésre álló nyelvi változatok, validitási és megbízhatósági vizsgálatok ismertetése és a különböző alkalmazási területeken végzett eredmények rövid összefoglalása.

 • Akut trochanter major fájdalom-szindróma gyors diagnosztikája, és a fájdalom akut csillapítása

  Menyhárt Ákos dr.

  Esetismertetés

 • Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete 2022-es Ifjúsági Fórumáról
 • Bálint Géza, Katona Ferenc, Klauber András, Kullmann Lajos, Vén Ildikó: Mozgásszervi betegek és sérültek rehabilitációja.

  Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2023 Folyóirat- és könyvszemle

 • MRE díjak
 • A prágai Károly híd

  Történeti kitekintés

 • Tervezett reumatológiai rendezvények 2023
 • A Magyar Reumatológia 2022. évi tartalomjegyzéke
 • Contents